HCC!ZEELAND Nieuwsbrief Werkgroep Genealogie Genealogie Nieuwsbrief augustus 2021

Zoals gemeld in de vorige nieuwsbrief starten we op: maandag 13 september a.s. met het nieuwe seizoen. De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur We komen samen op de gebruikelijke plaats: De Burgerij, van Hoogendorpweg 58a in Vlissingen.

Dit is de eerste bijeenkomst na de tweede onderbreking als gevolg van de coronacrisis. De laatste bijeenkomst is alweer een jaar geleden. Daarom beginnen we met een rondje bijpraten en luisteren naar elkaar. Voor velen van ons is het een enerverende tijd geweest. Goed om eerst met elkaar te delen wat we afgelopen tijd hebben beleefd.

Daarna zullen we de wensen van de werkgroepleden inventariseren om een activiteitenplan voor het nieuwe seizoen op te stellen.

Daarna zullen we nog wat opzoek werk doen en vragen bespreken.

UPDATE: de 1ste bijeenkomst was gezellig en geanimeerd. 11 deelnemers waren naar de Burgerij gekomen, goedgemutst, want het was ( eindelijk ) na bijna anderhalf jaar weer een echte fysieke bijeenkomst. het opstarten kostte enige moeite, hoe moest dat prachtige, digitale, meterbrede, toutch scherm van de Burgerij ook alweer worden aangesloten ? Maar, met vereende krachten is het gelukt en kon HAN om exact 8 uur de bijeenkomst openen.

 

Omdat we lange tijd niet fysiek bijeen geweest waren, hebben we een zogenoemd voorstelrondje gedaan. En omdat we mekaar lange tijd niet gezien en gesproken hadden, was er veel te vertellen. Daardoor liep dit voorstelrondje aardig uit, en voordat we het wisten, was het tijd voor een pauze met koffie en/of thee. (En om de fysieke bijeenkomst te vieren, was dit koffierondje op kosten van HCC ;-) )

Wat hebben we na de pauze besproken ?

Voornamelijk hebben we de wensen en planning voor de komende maanden gemaakt. Zo gaan we:

- Aandacht besteden aan GEDCOM ( GEDCOM is een soort van " vertaal " programma om de data van het ene Genealogie programma te kunnen gebruiken ( inlezen ) in een ander Genealogie programma.

- Verder willen we kijken of er iemand van het Genealogisch Centrum Zeeland wil komen vertellen wat het GCZ allemaal doet en hoe zij kunnen helpen bij ( ons ) genealogisch onderzoek.

Ook staat er nog een lezing op de rol " onderzoek naar Duitse genealogische bronnen " waarvoor we Fred Baltus van de landelijke HCC Genealogie Interessegroep willen vragen. 

Kortom, er zijn genoeg interessante activiteiten die we de komende tijd bij de Zeeuwse werkgroep Genealogie van HCCZeeland gaan ondernemen.

Hou dus onze website en nieuwsbrief goed in het vizier. Alle informatie wordt daarin vermeld. 

 

En, nu we het toch over de landelijke HCC Genealogie Interessegroep hebben, elke provincie / regio heeft een adviseur / contact persoon als schakel tussen de eigen werkgroep en de landelijke interessegroep. jarenlang heeft Paul Lockefeir dit gedaan, maar vond het tijd om het stokje over te dragen aan een ander. Na enige discussie in de werkgroep, is besloten dat Erik Mulder, het stokje van Paul overneemt. En Paul, bedankt voor je jarenlange inzet als adviseur.

 

Al met al, een leuke, gezellige avond en zeker voor herhaling vatbaar. 

 

De volgende bijeenkomsten zijn:

maandag 11 oktober 2021

maandag 8 november 2021

maandag 13 december 2021

maandag 10 januari 2022 (nieuwjaars ontmoeting)

maandag 14 februari 2022

maandag 14 maart 2022

maandag 11 april 2022

maandag 9 mei 2022

maandag 13 juni 2022 (afsluiting seizoen 2021/2022)

De werkgroep genealogie HCC Zeeland, Jan Remijn, Joke de Priester, Han Bleyenbergh, Paul Lockefeir en Erik Mulder

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Werkgroep Genealogie HCC regio Zeeland

 De Genealogie werkgroep van HCC regio Zeeland houdt zich bezig met de Genealogie hobby (ook wel stamboomonderzoek genoemd) voor beginnende en gevorderde computergebruikers 
 

 

Genealogie, ook wel stamboomonderzoek genoemd, is een hobby die door heel veel mensen wordt beoefend. Veelal begint men met deze hobby nadat men met de vut of gepensioneerd is. En dat is jammer, want hoe eerder er mee begonnen wordt des te groter is de kans om de familiegeschiedenis uit de eerste hand te krijgen. Ouders, grootouders en soms zelfs de overgrootouders, zij zijn het die de genealoog details over de herkomst en andere familiegegevens kunnen vertellen.

Vroeger was men aangewezen op stoffige en muffe archieven om gegevens te vinden. Tegenwoordig, dankzij de intregratie van de computer, kan op een gemakkelijke en in eerste instantie eenvoudige manier, genealogisch onderzoek worden gedaan. Immers, steeds meer Gemeentelijke- Kerkelijke- en Rijksarchieven zetten allerlei gegevens online zodat die via Internet gemakkelijk zijn te raadplegen. Dit is een van de hoofdredenen dat Genealogie tegenwoordig een warme belangstelling mag genieten. En dat is ook de reden dat hcc!zeeland dit jaar begonnen is met een werkgroep genealogie.

Mocht de informatie op deze pagina uw interesse hebben gewekt, Enthousiaste hobbygenealogen maken u graag wegwijs en helpen met het opzetten van uw eerste stamboom.

GeĆÆnteresseerd? Kom gerust eens vrijblijvend kijken in De Burgerij. (Voorheen Het Majoraat). 

De werkgroep komt in principe elke 1e maandag van de maand bijeen. Voor de exacte data, kijk hiervoor in de agenda op de hoofdpagina van deze site.

De avonden beginnen om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en duren tot (ongeveer) 22:00 uur.