Als u gek wordt van het gegoochel met al die wachtwoorden voor uw verschillende online accounts, bent u niet de enige. Uit veiligheidsoverwegingen zijn wachtwoorden nodig voor alles van e-mail tot sociale medianetwerken, online bankieren en winkelen en zelfs om in te loggen op uw eigen computer. Maar als u uw wachtwoorden niet met zorg kiest of ze op de verkeerde plaats opslaat, zijn uw persoonlijke gegevens niet beschermd maar juist in gevaar.

Een veilig wachtwoord kiezen

Het is gebruikelijk, maar heel onverstandig om hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts te gebruiken of om privégegevens te gebruiken die gemakkelijk te onthouden zijn (bijvoorbeeld uw adres, geboortedatum of achternaam). Dergelijke wachtwoorden zijn door hackers heel gemakkelijk te kraken. Als u een wachtwoord nodig heeft om uw informatie te beveiligen, moet u daarbij verschillende afwegingen maken. 

  • Veel websites laten u bij het aanmaken weten of een wachtwoord veilig is. Als de website aangeeft dat uw wachtwoord zwak of onveilig is, bedenk dan een beter wachtwoord.
  • Kies niet voor uw naam, gangbare begrippen, woorden of acroniemen die in het woordenboek staan, ook niet in andere talen.
  • Zet geen cijfers voor of achter uw wachtwoord en gebruik ook geen bekende toetsenbordpatronen zoals “Qwerty2.”
  • Maak een onlogische keuze. Creëer wachtwoorden uit een willekeurige reeks hoofdletters, kleine letters en symbolen die onvoorspelbaar zijn voor hackers en voor systemen die wachtwoorden kraken.
  • Gebruik een app die willekeurige wachtwoorden genereert, zoals 1Password om unieke wachtwoorden te maken en op te slaan. Hieronder vindt u nog andere online wachtwoordoplossingen.

Bewaar uw wachtwoorden veilig, verstuur ze nooit per e-mail – ook niet aan uzelf. Schrijf ze nooit op en bewaar ze niet in de buurt van uw computer. Het verdient aanbeveling om uw wachtwoorden elke 30 tot 90 dagen te veranderen.

Uw wachtwoorden onthouden

Als u dan zoveel wachtwoorden heeft die bestaan uit willekeurige tekens, die u niet mag opschrijven en die u elke paar maanden moet veranderen, hoe moet u die dan in vredesnaam onthouden? Er zijn verschillende online wachtwoordbeheeroplossingen die beveiligd worden met één superkrachtig wachtwoord, waarin al uw wachtwoorden worden opgeslagen zodat u ze kunt vinden als u ze nodig heeft. Veel van deze oplossingen ondersteunen mobiliteit en zijn overal via een smartphone toegankelijk. Password Safe en LastPass zijn enkele voorbeelden, in prijs variërend van gratis tot diverse maand- en jaartarieven.

Alternatieven voor wachtwoorden

Als u het toch te lastig vindt om verschillende wachtwoorden te beheren, is er nieuwe technologie die alternatieve methoden biedt om informatie te beveiligen.

  • Gezichtsherkenning (bijvoorbeeld van HP) is een innovatieve technologie waarbij met de webcam van uw notebook een foto van uw gezicht wordt gemaakt. Die foto wordt dan in plaats van een wachtwoord gebruikt om via eenmalige aanmelding in te loggen op uw notebook pc en al uw belangrijke cloud services en websites.
  • ProtectTools (bijvoorbeeld van HP) slaat uw gegevens op in een beschermde vault en meldt u automatisch aan als u toegang wilt tot websites, applicaties en netwerken. Het biedt extra beveiliging met de HP vingerafdruksensor die in plaats van een wachtwoord uw vingerafdruk gebruikt.

Hoewel wachtwoordbeveiliging uiteindelijk plaats zal maken voor meer accurate en gebruiksvriendelijke databeveiligingsoplossingen, is het nu nog onmisbaar. Daarom is het belangrijk de bovengenoemde strategieën toe te passen om uw persoonlijke gegevens minder kwetsbaar te maken en te bedenken wat er op het spel staat wanneer u een wachtwoord aanmaakt.