Ondanks dat we ons steeds meer bewust zijn van online gevaren, kost het nog steeds veel moeite sterke wachtwoorden te kiezen. Meer dan één op de 140 gelekte Nederlandse wachtwoorden is simpelweg ‘123456‘.

Het is problematisch: wachtwoorden zijn voor de meesten van ons nog steeds de meest belangrijke barrière tussen persoonlijke gegevens en kwaadwillenden die er maar al te graag mee aan de haal gaan. Een complex wachtwoord verzinnen dat aan alle veiligheidseisen voldoet is één, maar meerdere unieke wachtwoorden bedenken én onthouden voor al je verschillende accounts is bijna onmogelijk geworden. Het is eenvoudiger makkelijk te onthouden of gelijksoortige wachtwoorden voor meerdere online diensten te kiezen. Gevolg: een wildgroei aan datalekken, accounthacks en andere cybercriminaliteit.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!