NIEUWSBRIEF 197 - OKTOBER - 2022

 

VOORWOORD:

HCCZEELAND-logo.gif 

NIEUWSBRIEF 197 - OKTOBER - 2022

Hallo allemaal,

 De vakantie zit er ( althans voor de meesten ) weer op, en de 1ste blaadjes vallen alweer van de bomen.

 Voor je ligt de digitale versie van de nieuwsbrief van HCC Regio Zeeland,   nummer 197, de versie van oktober 2022. Zoals geschreven, DIGITAAL. Zij of hij die een papieren versie wil, zal zelf even met de printer aan de slag moeten gaan……

Wat kun jkoffiedrinkere in deze uitgave verwachten ?

 Laten we beginnen met dinsdag 27 september, dan verzorgt onze vaste presentator, Walter Meerbeek, een presentatie over Windows 11 / Office.

Dit vindt plaats in Zierikzee, Locatie Scouting Jan Bakker Groep,
Van Veenlaan 1. Contactpersoon voor deze locatie is:  Wilko van ’t Veer

De lezing is van 20:00 uur tot 22:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Maandag 3 oktober geeft Walter weer een presentatie, dit keer in Vlissingen en deze gaat over het HCC seizoensthema LINUX-Mint.

Het tweede seizoensthema van 2022 bij HCC is: Introductie Linux Mint. Linux is voor veel computergebruikers nog relatief onbekend terrein, en daar willen wij met dit seizoensthema verandering in brengen. En de belangstelling voor Linux neemt toe, zeker omdat niet iedere computer geschikt is voor Windows 11. Van juni tot september kun je presentaties bijwonen waarbij inzicht wordt gegeven in de mogelijkheden van en met dit besturingssysteem van Linux.

linux-1.jpg  Veel mensen hebben thuis nog een oude computer waarop Windows 7    of 8.1 draait en die daardoor onveilig is geworden, want deze versies     worden niet meer ondersteund. Bovendien zijn ook veel mensen   geïnteresseerd in Linux, maar weten niet waar ze moeten beginnen. 

 

Keuze voor Linux Mint:

HCC heeft gekozen voor Linux Mint als seizoensthema, deze Linux-versie is voor veel beginnende Linux-gebruikers goed te doen en betrouwbaar en stabiel. Linux Mint is een besturingssysteem oftewel een systeem dat een apparaat bestuurt zoals je computer of smartphone om met software en hardware te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan Windows voor veel computers. Andere voordelen van Linux Mint zijn de professionele kwaliteit, de veiligheid, het is gratis en het is goed aan te passen. Bovendien is de privacy goed geregeld, want je hoeft geen account aan te maken. Ten slotte werkt het ook met andere besturingssystemen. 

Presentatie Linux Mint:

Overal in het land worden HCC-presentaties over Linux Mint gegeven. Tijdens de presentatie komt onder meer aan bod: Linux-distributie, versies en uitgiftemodel, systeemeisen, apps via Programmabeheer, Menu / categorieën, Libre Office en bestanden structuur. 

Locatie:  De Burgerij Campus de Ruyter, van Hogendorpweg 58a, Vlissingen en begint om 20:00 uur.

Vanwege deze presentatie is er géén werkgroep 3D in de maand oktober !

kennisdag-2.jpg         kennisdag-1.jpg

 

Kom je ook op zaterdag 8 oktober 2022 naar de interessante, leuke en leerzame HCC!kennisdag in Houten?


Dat HCC veel kennis in huis heeft, dat weten we. Maar om dit ook aan de buitenwereld te laten zien, kunnen we meerwaarde creëren door als verschillende disciplines met elkaar samen te werken. Daarom willen we dat alle Interessegroepen aanwezig zijn. Wij zullen ons tijdens de HCC!kennisdag wederom profileren als het meest veelzijdige kenniscentrum over alles dat digitaal is.

De HCC!kennisdag is van 10.00 – 15.00 uur, de locatie is: Expo Houten, Meidoornkade 24 Houten, en parkeren in de omgeving is gratis.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Werkgroep Genealogie

 Maandag 10 oktober hebben we de volgende Genealogie werkgroep avond.

genea-boom.jpg

We hebben voor die avond Fred Baltus uit Sittard uitgenodigd. Een gastspreker die we al lange tijd op ons verlanglijstje hadden staan, maar door de Corona epidemie helaas niet eerder naar Zeeland konden laten komen. Hij is de specialist op het terrein van Duitse bronnen, maar zal ons ook vertellen over de mogelijkheden in andere landen.

Deze avond begint, zoals gewoonlijk, om 20:00 uur en is rond 22:00 uur afgelopen. De zaal is open vanaf 19:30 uur. Locatie: De Burgerij Campus de Ruyter, van Hogendorpweg 58a, Vlissingen

 

Zoeken in Nederland, Duitsland en België:

In de presentatie wordt ingegaan hoe men kan zoeken naar genealogische gegevens op internet. Sinds 2000 heeft dat in enorme vlucht genomen. In Nederland zijn wij behoorlijk verwend met o.a. wiewaswie en Open Archieven. Onze buurlanden waren een aantal jaren geleden nog niet zo ver. Je ziet daar wel dat ze de laatste jaren flink aan de weg timmeren en een achterstand inhalen. Het zoeken naar genealogische gegevens gaat meestal wel op eenzelfde wijze. Soms kan je zoeken op persoonsgegevens en een andere keer moet je door een kerkboek bladeren. In de presentatie komen een aantal van die sites aan bod.

Een groot aantal van die bronnen zijn te vinden op:

  • De site van Eric Hennekam:

https://erichennekam.blogspot.com/2018/08/alternatieven-voor-zoekakten.html

 

Wie is Fred ? 

fred-B.jpg

 Fred Baltus is 64 jaar en vader van 3 zonen. In 1982 studeerde hij af aan de     HTS Elektrotechniek, afstudeerrichting Technische Computerkunde.

 In 1995 is hij serieus gestart met genealogie, zijn eerste eigen website   “fredbaltus.nl” zag ook in dat jaar het licht. Daarna volgde zijn genealogische   websites “roots.fred-baltus.nl” en “stambomen.net”. Verder heeft hij   meegewerkt aan diverse andere websites en heeft hij software geschreven   voor o.a. het tonen van genealogische gegevens op internet.

Daarnaast is hij o.a. adviseur van de interessegroep HCC!genealogie: https://genealogie.hcc.nl/, en secretaris van de Sectie Genealogie van het Koninklijk LGOG: https://lgog.nl/themas/genealogie .

Hieronder staat het programma van de presentatie op maandag 10 oktober 2022:

inhoud-pres-1.jpg

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog even alle data op een rijtje:

  • 27 september, lezing Windows 11, Zierikzee
  • 03 oktober, lezing Linux-Mint, Vlissingen
  • 08 oktober, HCC!Kennisdag, Houten
  • 10 oktober, werkgroep Genealogie, Vlissingen, presentatie “Duitse Bronnen “

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Namens het bestuur, alle vrijwilligers, zowel van de regio Zeeland als de landelijke vereniging, graag tot ziens op onze activiteiten…….

De redactie….. 


Reacties op de nieuwsbrief, uitsluitend via emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
© september 2022 - Erik Mulder

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------