images/fade/fade1.jpg

 

Thema 4e kwartaal 2018

HCC kent zogenoemde kwartaal thema’s. Thema’s waarin extra aandacht wordt besteed aan een bepaald onderwerp. Zo hadden we in het 3e kwartaal genealogie. Voor het laatste kwartaal van dit jaar (oktober, november en december) heeft de programmaraad ( dat is een groep vrijwilligers die alle (specifieke) activiteiten en thema’s bedenkt en programmeert ) wel een heel interessant onderwerp gekozen, namelijk…..

Ontwerpen en printen in 3D: 

In de media is er veel aandacht voor alles wat met 3D te maken heeft. En natuurlijk vooral voor zaken die tot de verbeelding spreken. Zoals het printen van een compleet huis, medische toepassingen, of onlangs nog het verbod op het publiceren van 3D-ontwerpen om een vuurwapen met een 3D-printer te maken. Zover gaan wij natuurlijk niet, maar HCC neemt je graag mee op een fascinerende ontdekkingsreis in de wereld van 3D-printen. 

De presentatie gaat vooral in op wat 3D kan betekenen als hobby. We vertellen je over de belangrijkste aspecten van 3D die voor de hobby interessant zijn:

  • We vertellen iets over de historie van de 3D-printer en over de werking van de 3D-printer
  • We vertellen hoe je aan je 3D-model kunt komen
  • We leggen uit hoe je een 3D-model geschikt kunt maken om te printen
  • We vertellen wat er voor nodig is om een goede 3D-print te maken
  • We demonstreren enkele 3D-ontwerpprogramma’s
  • En uiteraard zul je een 3D-printer aan het werk zien, dezelfde printer die je als HCC-lid voordelig kunt aanschaffen. 

NB: Veel software/uitleg/terminologie is Engelstalig en daarom vind je in deze presentatie veel Engelstalige woorden en begrippen. Er is vaak geen goed Nederlands woord voor en als het al bestaat, wordt het niet gebruikt door mensen in de 3D-wereld. Het is dus wel handig als je het Engels een beetje beheerst. 

Even over de printer die je met HCC korting kunt aanschaffen: 

Schaf nu een Wanhao Duplicator i3 mini (incl. extra rol filament) 3D-printer aan. Van € 199,- nu voor slechts € 169,50. Het is een prima instapmodel! 

De Wanhao Duplicator i3 Mini is de nieuwste en kleinste 3D-printer in de populaire i3-serie. Deze compacte 3D-printer is 325 x 240 x 380 mm groot en past hierdoor gemakkelijk op je bureau. Het bouwvolume van de printer is met 150 x 150 x 115 mm wel groot genoeg voor veel projecten. ( noot van de redactie, in werkelijkheid is het bouwvolume kleiner dan in de publicatie staat. In de summiere, meegeleverde handleiding, wordt aangegeven dat het bouwvolume 120 X 135 X 100 mm is ).  De ondersteunde soorten software zijn CURA (Wanhao Edition), Matter Control (gratis online te downloaden) en Simplify 3D. 

Deze printer maakt gebruik van een open-filament-systeem met een dikte van 1,75 mm. In de doos zit normaliter de Wanhao Duplicator i3 Mini en 3 meter PLA-filament, maar je krijgt er nog een rol PLA-filament wit à 750 gram bij. Hij wordt bijna printklaar geleverd en binnen een paar minuten kun je beginnen met je eerste eigen 3D-print. 
 
 Helaas: deze printer is uitverkocht vanwege de overweldigende belangstelling en wordt ook hier niet meer aangeboden.
 
Mocht je besluiten om een exemplaar te bestellen, in de 3D-printer.jpginformatie staat dat het circa twee weken duurt voordat de printer verzonden wordt. Ook wordt aangegeven dat de bestelling “afgehaald wordt in Haarlem. Dit klopt echter niet. Uw redacteur heeft de printer besteld (op zondag) en werd dinsdags daarop, op het huisadres, al geleverd. Of dit een “uitzondering” is, weet ik echter niet. 

In de download sectie staat een kort filmpje waarin te zien is wat er allemaal bij de printer wordt geleverd. Een zogenoemde " unboxing filmpje ". Dit filmpje is echter alleen beschikbaar voor leden. Dus even inloggen......  " Unboxing de Wanhao 3D printer "

 


3D voorbeelden

UPDATE: 

Inmiddels heeft er een interessepeiling plaatsgevonden, om te kijken of er interesse is voor de vorming van een 3D werkgroep bij de regio Zeeland.

Het resultaat van de peiling is dat er in eerste instantie 20 personen zijn die geinteresserd zijn in een 3D werkgroep.

Het resultaat van de peiling ligt momenteel bij het regiobestuur en die gaat, in overleg met de landelijke 3D! Interessegroep, kijken OF, en zo ja, HOE en WAAR er een werkgroep te realiseren is. Wordt dus vervolgd.......

 Inmiddels hebben alle presentaties plaatsgevonden bij onze regio ( Vlissingen, 's Gravenpolder, Zierikzee en Terneuzen) die over het algemeen goed bezocht zijn.

Mocht je niet in de gelegenheid zijn geweest om de presentatie bij te wonen, maar wel interesse hebben in een eventuele werkgroep, stuur dan even een mailtje naar de redactie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (naam, lidnummer, email adres en JA-3D) dan kom je op de lijst en wordt je geïnformeerd zodra er meer over een mogelijke werkgroep 3D bekend is.

Van de presentatie is een Sillybus beschikbaar  ( 36 pagina's ) die, alleen door leden is te downloaden in de downloadsectie.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ontwikkelingen rond de bijeenkomsten in Vlissingen

In de vorige nieuwsbrief hebben we het er al over gehad, de bijeenkomsten in Vlissingen.     Doordat bij zowel de inloopavonden als bij (een van de) werkgroepen het bezoekersaantal behoorlijk terugliep,   hebben we de koppen bij elkaar gestoken en een soort van “Fusieplan” gemaakt.En, hoewel het regiobestuur nog “formeel ja” moet zeggen, zijn we er uit.We gaan één (vaste) avond per maand organiseren. Dit wordt de eerste maandagavond van de maand. De1ste maand wordt een thema avond (vanaf nu hebben we het niet meer over een inloopavond maar Thema-avond), de 2e en 3e maand wordt een gezamenlijke avond voor zowel Beeldbewerking en genealogie. Uiteraard wel in een aparte ( afgescheiden) ruimte.De Thema-avonden zullen deels geënt zijn op de kwartaalthema’s die HCC programmeert, maar “eigen ideeën en voorstellen zijn natuurlijk ook welkom.Feitelijk hebben we de 1ste Thema-avond in deze opzet al gehad, afgelopen maandag, 15 oktober met een goedbezochte 3D presentatie.Dat betekend dat we op maandag 5 november en maandag 3 december met onze werkgroepen Beeldbewerking en Genealogie bijeenkomen in Wijkcentrum De Burgerij in Vlissingen (Onze vaste locatie)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------